Onlangs zijn miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden gehackt bij misschien wel het grootste lek ooit op internet. Gegevens van in totaal 711 miljoen e-mailaccounts zijn bij dit datalek op het internet gegooid. Ter vergelijking: dat is ongeveer 1 adres per inwoner van Europa.

Hackers speuren doormiddel van zo genoemde ‘spambots’ het internet af naar e-mailadressen en wachtwoorden. Hiermee kunnen ze veel valse e-mails tegelijkertijd versturen naar mensen, in de hoop dat de ontvangers geld zullen geven. De server van deze hacker was blijkbaar niet goed beveiligd, waardoor andere surfers binnen konden komen om de gegevens te stelen.

Waarom is het erg als jouw account wordt gehackt?

Ben je slachtoffer geworden van een spambot, dan kan dit twee dingen betekenen:

  1. Je e-mailadres komt voor in de lijst. Daardoor krijg je veel spam binnen met betaalverzoeken en gevaarlijke bijlages die virussen of gijzelsoftware bevatten.
  2. Je e-mailadres en wachtwoord komt voor op de lijst. Daardoor kunnen hackers vanuit jouw naam spam en virussen versturen.

Hoe kun je controleren of je bent gehackt?

Via de website Have I Been Pwned? kun je dit controleren. Je vult je e-mailadres in, en het programma gaat alle hacks na. Als je e-mailadres op een slecht beveiligde server staat, kan het zomaar zijn dat je al eens gehackt bent in het verleden. En je hoeft er niet vanuit te gaan dat grote, gerenommeerde bedrijven hun zaken altijd goed op orde hebben: mijn e-mailadres en wachtwoorden zijn buit gemaakt via Adobe, Dropbox en LinkedIn.

Wat kun je doen tegen hackers?

Kom je er via de website ‘Have I Been Pwned’ achter dat jouw gegevens zijn buitgemaakt, verander dan de wachtwoorden voor deze platformen. Dit helpt niet tegen spam, maar voorkomt wel dat criminelen uit jouw naam mail gaan verzenden. Om spam tegen te gaan, adviseren wij Norton antivirus software.

Meer weten over veilig online werken?

Download ons gratis E-book ‘veilig online werken’. In dit e-book laten we zien hoe jij optimaal beveiligd kunt zijn.

Download E-Book

Veilig online zaken doen

DOWNLOAD

Fieber is specialist op het gebied van zakelijk internet en beveiliging. Dit proberen we zo laagdrempelig mogelijk te houden, zodat een goede beveiliging voor elke MKB’er bereikbaar en betaalbaar is.