Werken jij en je organisatie al in de cloud? Nog niet? Grote kans dat je last hebt van cloudwatervrees! Veel van je werknemers, en waarschijnlijk jijzelf ook, maken privé al gebruik van cloudopslag. Denk maar bijvoorbeeld aan je persoonlijke e-mail die via een webbrowser te benaderen is, het bekijken van de nieuwste series en films op Netflix of de geautomatiseerde back-up van foto’s op je telefoon. We maken privé al massaal gebruik van de cloud. Dus, wat weerhoudt bedrijven ervan zich aan te sluiten op de cloud-revolutie?

Waarom je als organisatie niet bang hoeft te zijn voor de cloud? Deze vier angsten horen we regelmatig. Laten we je uitleggen waarom deze angsten onterecht zijn.

Vraag nu het beste advies aan

De 4 angsten voor cloudwatervrees

Angst 1: Veiligheid

Ieder bedrijf, of er nu 5 werknemers in dienst zijn of 500, heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. En dat is niet voor niets! Data is geld en is voor sommige bedrijven zelfs hun handel. Je wilt dan als organisatie niet dat deze gegevens ergens staan waar andere mensen zomaar bij kunnen komen.

Als je gaat kijken naar een partij die de cloudhosting voor je kan regelen ga je opzoek naar een betrouwbare organisatie. Het is begrijpelijk dat men cloudwatervrees heeft en zich dus zorgen maakt over publieke cloudservices. Dit omdat je niet alleen een betrouwbare derde partij nodig hebt om de gegevens veilig te houden, maar ook de publieke resources (infrastructuur, platforms en applicaties) die voor meerdere klanten worden gebruikt en voor effectieve schaalbaarheid zorgen. Dit kan als een kwetsbaarheid worden ervaren.

De IT-beveiliging van een bedrijf is slechts zo goed als de IT-afdeling of de IT-beveiligsdienst die ze gebruiken. Gerenommeerde cloud-serviceproviders, die een groot team van IT-beveiligingsexperts in dienst hebben die de primaire taak hebben de veiligheid hoog te houden, bieden een zeer geavanceerd beveiligingssysteem. Enkele van de meest voorkomende kwetsbaarheden in de beveiliging zijn een gebrek aan tijd, middelen en expertise. Voor gerenommeerde cloud-dienstverleners is dit geen probleem.

Angst 2: Verlies van controle

Het niet op locatie hebben van de hardware waarop je vertrouwt, kan voor veel risicomijdende organisaties worden ervaren als verlies van controle. De mogelijkheid om zelf de defecte server te zien en de controle te hebben om deze door iemand te laten repareren, is voor veel organisaties en eigenaren de reden om opslag niet uit te besteden.

Die controle is vaak gebaseerd op een gevoel. Het is daarom goed om te weten dat er een verschil is tussen volledige controle en effectieve controle. Met cloudopslag blijven de meest gunstige elementen van controle bij de organisatie zelf. Terwijl de vervelende taken bij effectieve controle juist wordt uitbesteed aan een team die dit met regelmaat oplost.

De IT-afdeling van de organisatie zelf heeft nu tijd over voor andere dingen. Daarnaast hebben ze nu ook de middelen om de cloudservice te voorzien van schaalbaarheid. Groeit je organisatie? Eenvoudig, en zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen, groeit je opslagcapaciteit.

Cloudwatervrees angst 3: gebonden zijn aan een provider

Als organisatie wil je flexibel blijven in de zakenwereld die voortdurend veranderd. De mogelijkheid om je zich aan te passen aan veranderingen in de industrie, is van vitaal belang om te kunnen overleven. Daarom is verbonden zijn aan één cloudaanbieder een terechte reden voor cloudwatervrees. Of het nu gaat om de architectuur van de gebruikte technologie of om het sluiten van contracten.

Er is goed nieuws! En dat komt mede door de technologie van nu en de vraag die er is. Cloudaanbieders werken bijna allemaal met het pay-as-you-go-model of met kortetermijncontracten. Dit komt door de flexibiliteit die cloudtechnologie te bieden heeft.

Angst 4: De chaos die de overgang met zich meebrengt

De gedachte om de oude traditionele IT-omgeving te migreren naar een andere omgeving kan voor veel mensen voor cloudwatervrees zorgen. Bang zijn om over te stappen naar de cloud. Is mijn organisatie wel cloud-ready? Moeten we onze werklast virtualiseren? Moeten er middelen op locatie beschikbaar komen? Wat gaat dit allemaal wel niet kosten? Moeten er mensen worden bijgeschoold? Hoe lang gaat dat duren? Is er sprake van downtime?

Een hele lijst met terechte vragen. Het werken met een cloudaanbieder met de ervaring en expertise om een op maat gemaakte strategie te ontwerpen die rekening houdt met de specifieke IT-omgeving, bedrijfsstrategie en verwachtingen van het bedrijf, is essentieel voor een naadloze overgang.

Overgaan naar de cloud hoeft niet per se te betekenen dat je direct alles over moet zetten. Een cloudaanbieder moet bereid zijn om alle beschikbare opties door te nemen om te bepalen wat de beste pasvorm is voor het bedrijf in kwestie. Cloudmigratie vindt plaats in bedrijven over de hele wereld. Het is een relatief eenvoudige handeling voor gerenommeerde en deskundig cloud-providers.